Gözlük Camı
Gözlük camı 3 bölümden oluşur:
Tasarım (veya yüzey) Gözlük camı, kullanıcının reçetesine göre tasarlanır, seçenekler arasında bakılan mesafeye göre geliştirilmiş dizaynlar vardır, tek odaklı camlar, okuma gözlükleri, bifokal camlar, trifokal camlar, progressive camlar ve bilgisayar camları.
Materyal Camlarınızın görünümü, ağırlığı ve dayanımı, camın organik, polikarbon, yüksek indexli veya mineral olmasına göre değişir.
Cam teknolojisi Teknoloji, camın ya tek yüzeyine ya da her iki yüzeyine birden işlenerek camın özelliklerini geliştiren bir unsurdur. Teknoloji, camın dayanıklılığını ve görüş netliğini arttırır. Seçenekler arasında fotokromik, polarize, antirefleli, çizilme dayanımlı, lekeye dirençli camlar, su, toz ve buğu tutmayan kaplamalar da vardır.
NUMARALI GÖZLÜK CAMLARI
Normal koşullarda ışık, retina üzerinde küçük bir alana eşit şekilde kırılır ve net bir görüntü elde edilir. Miyop, hipermetrop veya astigmat olan kişilerde ışık retina üzerinde odaklanamaz. Bu kişilerin kullanacağı numaralı camlar, ışığın retina üzerinde kırılmasını sağlayarak, kişinin tekrar net görmesini mümkün kılar.
DOĞRU CAMI SEÇMEK
Farklı görme kusurları için farklı cam seçenekleri vardır.
Miyopi - Işık retinanın önünde kırılır ve bu nedenle kişi uzaktaki nesneleri bulanık görür. Bu kırma kusurunu düzelten cam (-) camlardır. Kenarları kalın, ortası ince olan bu camlar ışığı dışarı doğru kırar ve retinanın tam üzerinde odaklanmasını sağlar
Hipermetropi Işık retinanın arkasında odaklanır ve bu nedenle kişi yakındaki nesneleri bulanık görür. Bu kırma kusurunu düzelten camlar (+) camlardır. Kenarları ince, ortası kalın bu camlar, ışığı içeri doğru kırar ve retinanın tam üzerinde odaklanmasını sağlar
Astigmatizm bu kırma kusurunda kornea yuvarlak yerine, oval bir yapıdadır. Işık bu nedenle retinanın tam üzerinde tek bir odaklanma noktası bulamaz, bu da görüntüyü bulanıklaştırır. Astigmatizm miyopi veya hipermetropiyi tetikleyebilir, her ikisiyle beraber de oluşabilir. Kırma kusurunu düzeltmek için silindirik camlar kullanılır.
PROGRESSIVE CAMLAR
Bu camların farklı isimleri vardır, multifokal, varifokal, PAL, çok odaklı camlar…vb.
PROGRESSIVE CAM NEDİR?
Bu camlari gözlükleri değiştirme gereksinimi olmaksızın her mesafeyi net görmeyi sağlayan camlardır.Bifokal ve trifokal camlara alternatif olarak tasarlanmışlardır, 40 yaşın üzerinde olup, yaşa bağlı olarak yakın görüşte sıkıntı çekmeye başlayan kişiler için uygundur.
Nasıl çalışır?
Camın üst kısmından alt kısmına doğru inen koridor/kanal boyunca farklı ve aşağı doğru artan dereceler bulunur. Bu koridor, gözlük kullanıcısının karşıya bakarak uzaktaki nesneleri net görmesini, aşağı doğru hafif bir baş hareketiyle orta mesafeyi net görmesini, başını ve gözlerini aşağı doğru kaydırarak da yakın nesneleri net görmesini, okuyabilmesini tek bir gözlükle sağlar.
Avantajları nedir?
Progressive camlarda farklı alan geçişleri cam yüzeyinden görülemez, bifokal camlardaki gibi camın dışından görünen küçük pencere gibi bölümler olmaz, bu da camın estetik duruşunu arttırır. Bu durum, aynı zamanda kullanıcının farklı mesafelere bakarken görüntü atlaması yaşamasının önüne geçer ve dolayısıyla net görüşe adaptasyonu kolaylaştırır.
YÜKSEK INDEXLİ CAM TEKNOLOJİSİ
Daha ince ve daha hafif cam materyalleri gözlük camları dünyasını değiştirmiştir.
Yüksek indexli camlar nedir?
Işık kırıcılığı yüksek, yoğun hammaddeli bu camlar, standart camlardan daha ince, daha hafif ve daha düz çıkarlar.
Nasıl çalışır?
Gözlük camları, gözlerinize ulaşan ışığı kırarak görüşünüzü düzeltir. Numaralarınız ne kadar yüksekse, gelen ışığın o kadar kırılması gerekir. Normal şartlarda camın daha kalınlaşmasını gerektiren bu durum, yüksek indexli camların kullanımıyla ortadan kalkar.
Avantajları nedir?
Daha ince ve daha düz olan yüksek indexli camlar, daha kalın standart camla aynı düzeltmeyi sağlar. İleri derecede kırma kusuru olan kişilerin gözleri, ekstra kalın cam kullanımı nedeniyle normalden daha büyük veya daha küçük görünmeyecektir.
FOTOKROMİK CAMLAR NASIL ÇALIŞIR?
Camın içinde bulunan trilyonlarca fotokromik molekül, UV ışınlarına maruz kalınca veya sıcaklık artınca hızla renk ve yapı değiştirerek camların koyulaşmasını sağlar.
Bu camlar, iç ortamlarda şeffaf, dış ortamlarda koyu renklidir. Bazı fotokromik camlar görünen ışığa da tepki verir, mesela pencerenin arkasında otururken gözlük camlarımızın dışarıdaki parlak günışığından kararması gibi. Fotokromik renkleri genelde kahverengi, füme ve yeşil renklidir.
Avantajları nedir?
Gözlerinizi UV ışınlarının zararından koruduğu için öncelikle size sağladığı güvenlik ve koruma ile öne çıkan fotokromik camlar, pek çok farklı materyalde ve dizaynda mevcuttur, yüksek index, tek odaklı, progressive ve bifokal cam seçenekleri de vardır.
Kimlere önerilir?
Işık hassasiyeti olan kişiler
Açıkhavada oyun oynayan çocuklar
Ergenlik çağındaki gençler (yetişkinlerden daha uzun süre boyunca dış ortamlarda oldukları için)
Genç presbiyoplar (yaşa bağlı olarak yakını görememe sorunu olanlar)
Açıkhavada çok vakit geçirenler
Sürekli iç/dış mekan değiştiren kişiler
YANSIMA NEDİR?
Yansıma, arka fondaki hayalet görüntüleri arttıran, kontrast algısını düşüren ve görüşünüzü bozan bir ışık kaynağıdır. Günışığı, karşı yönden gelen araçların farları veya bilgisayar ekranı önemli yansıma kaynaklarıdır. Pek çok kişi yansıma yüzünden başağrısı ve göz yorgunluğu çekmektedir.
YANSIMANIN OLUMSUZ ETKİLERİNİ AZALTIN
Gece araç kullanımı
Ön camınızı ve sileceklerinizi temiz tutun
Yan ve dikiz aynalarınızı ayarlayın ve farlara doğrudan bakmayın.
Bilgisayarda çalışma
Monitor pencereden uzakta ve ekranınız sürekli temiz olsun.
Parlak günışığı varken doğrudan bilgisayar ekranına bakmayın.
GÜNLÜK KOŞUŞTURMANIZA YETİŞECEK CAMLAR
Günün çoğunluğunda ayakta olduğunuz, koşuşturduğunuz ve fiziksel hareket gerektiren bir işiniz varsa, ya da pek çok alet/ekipmanın ortalıkta olduğu, kalabalık ortamlarda çalışıyorsanız, çizilme dayanımlı camlar tercih etmelisiniz.
Varsa, çocuklarınızın da gözlük camları hareketli yaşamlarına uyum sağlayacak dayanımda olmalı.
CAMLARINIZIN ÖMRÜNÜ UZATIN
Camlarınızın daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız:
Çizilme dayanımı yüksek gözlük camları tercih edin - üreticinin bu konuda verdiği garantiyi takip edin.
Çizilme dayanımını arttıran katman, aynı zamanda cama gelecek ufak çaplı darbelere karşı da koruma sağlar.
Camlarınızı sadece mikrofiber bezle temizleyin - peçete veya gömleğinizin ucu, camlarınızın yüzeyine zarar verebilir.